EFT – Emotional Freedom Techniques – også kalt tapping (engelsk og betyr lett banking) – kombinerer gammel kinesisk akupressur og moderne psykologi. EFT kan brukes til å overvinne frykt, fobier, negative følelser, smerter og mye, mye mer. EFT er en kraftig teknikk som er lett å lære og som brukes stadig mer over hele verden. 

Hvorfor fungerer EFT?
Kjemp eller flykt

Når du opplever en negativ emosjonell tilstand – sinne, tristhet eller frykt – blir hjernen straks på vakt. Den forbereder kroppen din på en fight-or-flight respons (kjemp-eller-flyktrespons) Dette var viktig i gamle dager for å mobilisere kroppen når den møtte en trussel. Alle kroppens forsvarssystemer blir slått på for å støtte deg: enten slåss du eller eller du flykter fra faren. Adrenalinet strømmer og musklene spenner seg. Blodtrykk, puls, og blodsukker øker for å gi deg ekstra energi til å møte utfordringen. Fokuset snevres inn og man har ikke tanke for annet enn overlevelse.

Mens stressfaktorer og farer i gamle dager var veldig reelle trusler, utløses de fleste av våre fight-or-flight responser i dag internt. For mange av oss utløses stressrespons av et negativt minne, tidligere traumer eller betinget læring fra barndommen. Stressrespons i kroppen tar samme form enten triggeren er tigeren (eksternt) eller et negativt minne (internt). Adrenalinet strømmer, hjertet dunker, og kroppen gjøre seg klar til å møte «faren». Er du f.eks. redd edderkopper og får øye på en, er alt fokuset ditt på edderkoppen og hvor den befinner seg til enhver tid. Da nytter det ikke å spørre deg om dine fremtidsutsikter, drømmer, mål osv. – du klarer rett og slett ikke å konsentrere deg fordi hjernen din er opptatt av trusselen og hvordan du skal forholde deg til den. 

Stressrespons begynner i amygdala – en av komponentene i det limbiske system i hjernen din. Amygdala er viktig for opplevelse av og fremkalling av følelser, spising, og hukommelsesprosesser, og studier har vist at den spiller en nøkkelrolle i formidlingen av frykt. Amygdala har blitt kalt kroppens røykvarsler. «Å-å, her kommer trøbbel», sier den. «Noe truer vår sikkerhet.» Det går signal til hjernen om å mobilisere kroppen til “fight-or-flight”. EFT bidrar til å deaktivere amygdala-alarmen, og sende et beroligende signaler til kroppen.

Med andre ord: Det EFT gjør er å stanse “fight-or-flight”-responsen og omprogrammere hjernen og kroppen til å reagere og handle annerledes.

Hvordan gjør man EFT?
EFT-punkter

På et vis ligner EFT på akupunktur, men i stedet for å bruke nåler banker vi lett på punktene. Bildet til venstre viser hvilke punkter vi bruker.

EFT er en lettlært, enkel og smertefri teknikk alle burde kunne.