EFT – Emotional Freedom Techniques – også kalt tapping (engelsk og betyr lett banking) – kombinerer gammel kinesisk akupressur og moderne psykologi. EFT kan brukes til å overvinne frykt, fobier, negative følelser, smerter og mye, mye mer. EFT er en kraftig teknikk som er lett å lære og som brukes stadig mer over hele verden. 

Hvorfor fungerer EFT?
Kjemp eller flykt

Når du opplever en negativ emosjonell tilstand – sinne, tristhet eller frykt – blir hjernen straks på vakt. Den forbereder kroppen din på en fight-or-flight respons (kjemp-eller-flykt-respons) Dette var viktig i gamle dager for å mobilisere kroppen når den møtte en trussel. Alle kroppens forsvarssystemer blir slått på for å støtte deg: enten slåss du eller eller du flykter fra faren. Adrenalinet strømmer og musklene spenner seg. Blodtrykk, puls, og blodsukker øker for å gi deg ekstra energi til å møte utfordringen. Fokuset snevres inn og man har ikke tanke for annet enn overlevelse.

Mens stressfaktorer og farer i gamle dager var veldig reelle trusler, utløses de fleste av våre fight-or-flight responser i dag internt. For mange av oss utløses stressrespons av et negativt minne, tidligere traumer eller betinget læring fra barndommen. Stressrespons i kroppen tar samme form enten triggeren er tigeren (eksternt) eller et negativt minne (internt). Adrenalinet strømmer, hjertet dunker, og kroppen gjøre seg klar til å møte «faren». Er du f.eks. redd edderkopper og får øye på en, er alt fokuset ditt på edderkoppen og hvor den befinner seg til enhver tid. Da nytter det ikke å spørre deg om dine fremtidsutsikter, drømmer, mål osv. – du klarer rett og slett ikke å konsentrere deg fordi hjernen din er opptatt av trusselen og hvordan du skal forholde deg til den. 

Stressrespons begynner i amygdala – en av komponentene i det limbiske system i hjernen din. Amygdala er viktig for opplevelse av og fremkalling av følelser, spising, og hukommelsesprosesser, og studier har vist at den spiller en nøkkelrolle i formidlingen av frykt. Amygdala har blitt kalt kroppens røykvarsler. «Å-å, her kommer trøbbel», sier den. «Noe truer vår sikkerhet.» Det går signal til hjernen om å mobilisere kroppen til “fight-or-flight”. EFT bidrar til å deaktivere amygdala-alarmen, og sende et beroligende signaler til kroppen.

Med andre ord: Det EFT gjør er å stanse “fight-or-flight”-responsen og omprogrammere hjernen og kroppen til å reagere og handle annerledes.

Hvordan gjør man EFT?
EFT-punkter

På et vis ligner EFT på akupunktur. På samme måte som akupunktur fører EFT til helbredelse gjennom å stimulere kroppens meridianer og energiflyt. Men i motsetning til akupunktur, innebærer EFT INGEN nåler! «Ingen nåler» er definitivt en av fordelene. På bildet til venstre kan du se punktene man «tapper» på.

EFT er enkel og smertefri. Det kan læres av alle. Og du kan bruke det på deg selv, når du vil, uansett hvor du er. Det er verken kostbart eller tidkrevende. Viktigst av alt, EFT gir deg muligheten til å helbrede deg selv, og ta din skjebne i egne hender.