Vi deler vår totale bevisshet i to – det bevisste og underbevisstheten – også kalt det ubevisste sinn. Disse to delene har veldig ulike roller. Når du f.eks. kutter fingeren kan du bevisst bestemme deg for å rense og plastre såret. Men det som faktisk helbreder såret er kontrollert av det ubevisste sinn, og det har du ingen innflytelse på. Opprettelsen av et betent område beskytter resten av kroppen fra infeksjon, immunsystemet dreper bakteriene, og kroppen skaper ny hud for å erstatte den som er blitt ødelagt. 

 

Det ubevisste sinn tenker ikke

Det ubevisste sinn er helt uten argumentasjon eller logikk, uten fordommer eller kritikk, uten kvalifikasjon eller anerkjennelse. Det ser ikke forskjell på fantasi og virkelighet. I det ubevisste er alt er enten svart eller hvit, være eller ikke-være. Det er i bunn og grunn ingenting annet enn et senter hvor våre instinktive ressurser bor, både de vi ble født med og de vi har tilegnet oss gjennom prosessen med å leve. Kommunikasjonen mellom det ubevisste og det bevisste sinn skjer kun via følelser, som også kan oppfattes som intuisjon, magefølelse eller «den lille stemmen».

Det er et system som kontinuerlig evaluerer alt som fanges opp av sansene våre hvert eneste sekund, og det er i stand til å evaluere hvert nytt inntrykk fra de fem sansene våre opp mot alt vi har opplevd så langt i livet, for deretter å bestemme hvordan du skal reagere på inntrykket.

 

Det ubevisste arbeidet er usynlig

Vårt ubevisste sinn er fullstendig usynlig for vårt bevisste sinn. Absolutt ingen kan føle sitt ubevisste sinn jobbe, så vi har ingen måte å vite hva det nye inntrykket faktisk blir sammenlignet med, noe som kan forklare hvorfor vi kanskje plutselig misliker et bestemt individ eller kanskje føler en bølge av frykt over en ubetydelig hendelse. Selvfølgelig kan det også være omvendt; har du noen gang opplevd å like noe så mye at du blir forvirret? Og du sier noe slikt som: «Gud vet hvorfor jeg er så hekta på..”, hva det nå enn er. Det kan dreie seg om en upassende partner, klær eller nesten hva som helst.

 

Det ubevisste sinn er utrolig raskt

Innen du er bevisst klar over et innspill fra en eller flere av sansene dine, inkludert egne tanker, har det ubevisste sinn allerede testet det flere tusen ganger, og forsøkt å igangsette en handling basert på resultatet. Så kommer ditt bevisste sinn i veien, og du gjør motsatt av hva magefølelsen eller “den lille stemmen” sier… og det, i et nøtteskall, er konfliktens opprinnelse. Ditt ubevisste sinn oppfordrer deg til å utføre handlinger som er forskjellig fra det du bevisst ønsker å gjøre.

 

Det ubevisste sinn hører ikke på fornuft

Det ubevisste hører ikke på bevisst begrunnelse. Det ubevisste sinn gir oss ingen sjanse til å bevisst overstyre hva den gjør, fordi det bare kommuniserer med oss ​​via følelser som igjen styrer våre reaksjoner. Hvis vi prøver å overvinne disse følelsene og reaksjonene med sunn fornuft, vil det ubevisste fordoble anstrengelsene sine!

Har du noen gang prøvd å døyve frykt når det bevisste sinnet ikke forstår hvor frykten kommer fra? Offentlige taler er et godt eksempel på dette. Mange har en irrasjonell frykt for å tale offentlig – irrasjonell, for hva er egentlig det verste som kan skje? OK, du kan gjøre feil og muligens glemme hva det var du skulle si … Men den tørre munnen, skjelvingen, sommerfuglene i magen, hjertebankingen, følelsen av ekte frykt som kan dukke opp bare ved tanken på å holde tale er rasjonelt sett en smule overdrevet! Men det forsvinner ikke bare fordi du vet at det ikke er noen grunn til å føle det slik. Det ubevisste har «lært» denne reaksjonen, adoptert den som et instinkt designet til å beskytte deg på en eller annen måte, og er ikke interessert i la deg gjøre endringer på det sånn uten videre.

Denne prosessen er ganske sikkert knyttet til våre gamle overlevelsesmekanismer millioner av år siden. For å overleve var det nødvendig at denne spesifikke responsen skjedde automatisk, og ble derfor “arkivert” i vårt ubevisste sinn – stedet i sinnet vårt hvor reaksjonen ikke trenger å bli igangsatt av og heller ikke kan bli forstyrret av bevisst tankegang. Eller kan den det….?

 

Hypnose tillater oss å kommunisere med det ubevisste sinn

Det er meningsløst å forsøke å gjøre endringer i vårt bevisste sinn når selve prosessen ligger i vårt ubevisste sinn. Hypnose, derimot, tillater oss å gjøre gunstige endringer i selve dypet av vårt ubevisste sinn. Under hypnose vi kan trygt passere den kritiske sansen og ‘omprogrammere’ det ubevisste slik at nye, bedre ideer overstyrer de gamle.

Det er så mange myter og misoppfatninger om hypnose, som f.eks. at en person gjør eller sier ting mot sin vilje eller moralsk kode. Derfor er det viktig å understreke at endringer som skjer ved hjelp av hypnotiske forslag, må være ønskelig, individuelle og motivasjonsbasert. Når disse tingene er til stede, er mulighetene for personlig forbedring nesten ubegrenset.