Vårt ubevisste sinn (underbevisstheten vår) bryr seg ikke om logikk, fornuft og viljestyrke – det er derfor det er så vanskelig å bli kvitt uvaner, slutte å røyke, gå ned i vekt, bli kvitt en fobi osv. Vaner, reaksjoner, holdninger osv. går på autopilot og lar seg ikke uten videre endre på. Det er her hypnoterapi kommer inn i bildet.

Kort fortalt er hypnoterapi hypnose brukt i terapi. Hypnoterapeuten leder deg inn i en dyp og god avslapping som kan minne om meditasjon eller den tilstanden du er i rett før du våkner om morgenen/sovner om kvelden, eller dersom du lever deg inn i god bok eller film og ikke enser verden rundt deg.

Under avslapningen – transen – kan hypnoterapeuten påvirke ditt ubevisste sinn med nye tanker, holdninger – kort sagt forslag (suggesjoner) som er i tråd med det du ønsker å oppnå, og som vil gi deg fordeler.

Hypnoterapeuten har ingen makt over deg og kan ikke få deg til å gjøre eller si ting du ikke vil. Kontrollen ligger hos deg. Du er dypt avslappet og ved full bevissthet og kan når som helst avslutte sesjonen dersom du skulle ønske det.

Det som kreves av deg er at du:

  • har definert hva du ønsker å oppnå
  • er motivert
  •  er villig til å gjøre det som skal til for å at du skal nå målet
Kan alle hypnotiseres?

De aller, aller fleste mennesker lar seg hypnotisere. For noen tar det bare litt lenger tid enn hos andre. Å bli hypnotisert vil kun si at du blir ledet inn i en tilstand der du er dypt avslappet og i kontakt med dine følelser. Du opplever faktisk denne tilstanden helt naturlig flere ganger om dagen; f.eks. like før du våkner om morgenen og like før du sovner om kvelden, når du lever deg inn i en film eller bok og ikke enser omverdenen og når du dagdrømmer.

Hvordan endre vaner/uvaner?

Det sies at viljestyrke er alt som skal til for å endre uønskede vaner/uvaner. Til en viss grad er dette riktig, fordi for å få til endringer må du først og fremst ville det, du må være motivert.

Viljestyrke, tanker, logikk, korttidsminne, rasjonaliserings- og analyseringsevnen ligger i ditt bevisste sinn som utgjør
ca. 5 % av din totale bevissthet og disse tingene kan du kontrollere. Det er ditt bevisste sinn du bruker når du f.eks. øver inn ny kunnskap/ferdighet, eller bestemmer deg for å slutte å røyke eller spise for mye søtt.
De resterende 95 % – ditt ubevisste sinn – ivaretar vaner – og dessverre også uvaner – og gjør alt som er automatisk som f.eks. organfunksjoner, fordøyelse, sirkulasjon, immunforsvar, atferd og lagring av kunnskap. Tenk på ditt ubevisste sinn som din autopilot. Du knyter skolisser, drikker fra glass, bruker bestikk.. og selvsagt mye annet uten å tenke over det. Dette er ferdigheter du brukte energi på da du lærte det, men etter å ha gjentatt det mange ganger ble det tatt inn som en vane i ditt ubevisste sinn. Har du gjentatt det mange nok ganger, er det noe du bare gjør.

Du prøver å bruke viljestyrken til å endre vanene, men ditt ubevisste sinn har ikke begrep om hva som er fornuftig, logisk eller sunt. Det liker ikke forandring, og gjør motstand for å beskytte vanene dine. Dette er en kamp du altfor ofte taper.

Kritisk sans

Mellom vårt bevisste og ubevisste sinn har vi kritisk sans. Man kan sammenligne den kritiske sansen med en dørvakt. Dørvakten sørger for at ingenting fra vårt ubevisste sinn slipper ut. Det er bra, for tenk om vi midt i et veikryss plutselig ikke husket hvordan vi kjører bil? Men dørvakten slipper heller ikke nye ting inn sånn uten videre. Det er derfor vi trenger mange repetisjoner av ny kunnskap eller ferdigheter. Men det finnes en snarvei til endringer: Under hypnosen tar nemlig dørvakta en liten «time out» og dermed kan hypnoterapeuten påvirke ditt ubevisste sinn med nye tanker, holdninger – forslag som er i tråd med det du ønsker å oppnå, og som vil gi deg fordeler.

Hypnoterapi får altså de 95 % av din totale bevissthet du ikke har kontroll på til å samarbeide med de 5 % som ønsker endringer. Det blir 100 % drakraft i samme retning og da skjer det ting!